Gewurztraminer
Gewürztraminer er hvidvinsdruen med den store personlighed og menes at stamme fra Norditalien i Alto Adige – her går den også under navnet “traminer aromatico”. Sidenhen er druen vandret nordpå op gennem Pfalz i Tyskland, hvor den fik tilføjet “gewürz”, som betyder krydderi, hvilket må siges at være passende for druens duft og smag. Den er desuden populær i Alsace, hvor man dog skriver navnet uden omlyd – altså gewurztraminer.
Druen har typisk smagsnoter af kærlighedsfrugt (litchi), ingefær, nellike, roser, kandiseret mandarin, engelsk orangemarmelade, kanel, kaprifolium, te og mørkerød grapefrugt og er altså en drue med masser af karakter. Den er intens, eksotisk, krydret og med let sødme, og så er det en drue, der bare ikke er som de andre hvidvinsdruer.
For når vi nu har at gøre med en hvidvin, er det oplagt at tænke, at den skal sættes til frisk fisk og skaldyr, men sådan forholder det sig ikke for gewürztraminer, som egner sig væsentligt bedre til bløde og stærke oste og foie gras. Og så kan det desuden være oplagt at smutte en tur til østen og sætte den sammen med krydrede retter fra lande som Thailand, Kina, Japan eller Indien med retter, der griber til nogle af de samme krydderier, som er at finde i vinens noter. Derudover kan man bruge den til dessert eller slet og ret nyde den uden mad til.
Gewürztraminer er en drue, der kan drikkes ung, men den har også potentiale for aldring, hvilket kun er med til at skabe endnu mere spændende vine.